
Nieuwe snaren geven vaak weer een fris geluid. Maar hoe zit dat?
Soms komen leerlingen met de vraag is mijn gitaar goed genoeg om les te volgen? Vooral als je les wil, en je hebt lange tijd een gitaar in huis en er niks mee gedaan, is er wat werk aan de gitaar.
Ik kijk dan het eerste naar de snaren. Een gitaar met oude snaren klinkt niet lekker. Daar kun je meteen wat aan doen.
Wat gebeurt er met snaren, ook als je er niet op speelt?
Een gitaar die louter aan de muur hangt, kan snaren hebben die gecorrodeerd zijn. Het metaal waar de snaar uit bestaat, gaat vaak niet jaren mee. Je ziet dan geen egale kleur meer van de snaar, maar er zitten verkleuringen in.
Gitaarsnaren zijn verder onderhevig aan slijtage door plectrum gebruik, maar ook door het zweet van je handen. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat je speeltechniek de snaren extra zwaar belast. Bijvoorbeeld veel benden van je snaren, onder andere gebruikt in de blues, zorgt dat snaren op de plek van de frets sneller door kunnen breken. Daarbij maakt het uit welke snaren je kiest. Elixer en D’addario hebben wel snaren die, door een speciale coating, langer meegaan. Ze zijn ook een stukje duurder.
Snaren rekken uit, zeker als je ze er net op hebt zitten. Door erop te spelen en steeds te stemmen gaat de rek er na 1 of 2 weken wel uit. Er zijn ook trucjes om dat te versnellen. En bij iedere keer dat je gaat spelen, zul je je gitaar moeten stemmen. De betere gitaren zullen daar minder last van hebben.
Nieuwe snaren op je gitaar zetten kost even wat tijd. Trek er gerust een half uur tot drie kwartier voor uit. Of als je je gitaar ook nog een beetje schoon poetst, en de gitaarhals ook, dan zit je zo een uur of langer.
Zie voorbeeld hieronder.
Voor en Na
Afhankelijk van de gitaar, heb je verschillende bevestigings methodes voor de snaren. Bij een klassieke akkoestische gitaar leg je een knoop bij de brug en bij de kop zorg je dat er 3 à 4 windingen zijn en de snaar goed verankerd word.
Een western of steelstring gitaar heeft meestal bal-einden aan de kant van de brug evenals een elektrische gitaar. Ook bij de kop moet je hier weer niet teveel windingen hebben, maar zeker niet minder dan 3. Een stringwinder is daarbij een hele handige tool. Kost zowat niks en helpt je enorm.
De snaareinden die uitsteken en teveel zijn moet je afknippen, zo voorkom je hinderlijke resonantie.
Hoe vaak moet je gitaarsnaren vervangen?
Het hangt van de kwaliteit van de snaar af, hoeveel je speelt en hoe kritisch je bent. Ook of je optredens hebt, dan is het in ieder geval belangrijk een paar weken vantevoren je snaren te vervangen.
In de regel kun je als leerling ieder jaar je snaren (laten) vervangen. Speel je veel, dan is ieder half jaar een goede richtlijn, om een mooi geluid te houden en soepel te kunnen blijven spelen. En mocht je “de hele dag” spelen is om de drie maanden een must.
Kortom, het vervangen van snaren kunnen heel veel uitmaken.
Andere belangrijke aspecten zijn de kwaliteit van de gitaar zelf en de stemmechanieken. Daarover later meer.